چهارشنبه، اسفند ۱۵، ۱۳۸۶

حملات هوايي با هواپيماهاي بدون سرنشين

هواپيماهاي شناسايي بدون سرنشين كه اكنون در زرادخانه ارتش‌هاي آمريكا و اسراييل كاربردهاي دوگانه نظارت و پرتاب موشك پيدا كرده‌اند جايگزين جنگنده‌هاي خلبان‌دار شده‌اند و ايمني حملات هوايي را در جنگها براي مهاجمان افزايش مي‌دهند.
هواپيماي بدون سرنشين كنترل از راه دور كه از روي زمين هدايت مي‌شود، به خاطر اندازه كوچك و سرعت نسبتا كم مي‌توانند حامل موشكهاي كم وزني باشند كه امكان هدف‌گيري دقيق آنها وجود دارد.
اسراييل طلايه‌دار فناوري هواپيماهاي بدون سرنشين در جهان است كه اكنون به طور فزاينده‌اي در مناطق بحراني در سراسر جهان مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
در مورد كاربردهاي اين هواپيماها پنهان‌كاري مي‌شود، مقامات دفاعي اسراييل از اظهار نظر علني در مورد استفاده از اين هواپيماها در حملات هوايي به غزه خودداري مي‌كنند، اما مقامات اسراييلي در گفت و گوهاي خصوصي استفاده از اين سلاح را تاييد كرده‌اند.
ديويد كمپ سردبير گروه هوانوردي هفته‌نامه جينز ديفنس مي‌گويد اسراييل احتمالا اولين كشوري است كه از خودروهاي هوايي بدون سرنشين يا ‪ VAB‬هم براي شناسايي و هم پرتاب موشك استفاده مي‌كند. اين كشور رهبري جهان را در اين حوزه در اختيار دارد و در حيطه وسيعي مي‌تواند اين وسيله را به كار گيرد.
وي مي‌گويد اين هواپيماها دقيق تر، كم هزينه‌تر و ايمن تر از جت‌هاي جنگنده اف ‪ ۱۶‬و بالگردهاي آپاچي هستند.
نكته مهم در مورد اين هواپيماها اين است كه مي‌توان ماموريتهاي خطرناك، خسته‌كننده و پليد را به عهده آنها گذاشت. آن‌ها را مي‌توان مدت طولاني به مناطقي كه براي خلبانان خطرناك است اعزام كرد.
فلسطيني‌ها هواپيماهاي بدون خلبان اسراييل را سلاح مهمي در تازه‌ترين تهاجمات به غزه مي‌دانند.
به گفته يك پزشك فلسطيني كه مجروحان مورد حمله اين هواپيماها را در بخش اورژانس بيمارستاني در شمال غزه مداوا مي‌كند اين هواپيماها در يك شعاع ‪ ۱۵‬متري همه چيز را مي‌توانند از بين ببرند. موشكهاي مرگبار پرتاب شده از اين هواپيماها مردم را هدف قرار داده و تكه تكه مي‌كنند.
هنگامي كه يكي از اين هواپيماها در بالاي سر ديده مي‌شود، مبارزان فلسطيني از طريق واكي تاكي همرزمانشان را آگاه مي‌كنند تا گوشي‌هاي تلفن همراه خود را خاموش كنند و باتريهايشان را درآورند تا موقعيت آنها كشف نشود.
يك مبارز جهاد اسلامي مي‌گويد اين هواپيماها عمدتا براي هدف‌گيري افراد به كار مي‌روند نه عليه ساختمانها. اين هواپيماها در ارتفاعات بسيار بالاتر از هواپيماهاي سرنشين‌دار پرواز مي‌كنند و موشكهايشان ويرانگرتر است و شكافهاي عميقي در زمين ايجاد مي‌نمايد.
اين هواپيماها معمولا اهدافي را كه به كندي حركت مي‌كنند نظير عابران پياده يا خودروهايي را كه با رسيدن به دست انداز سرعتشان كم مي‌شود هدف مي‌گيرند.
اين هواپيماها حلقه‌هاي كوچكي در آسمان درست مي‌كنند و قبل از آنكه موشك پرتاب كنند سرعتشان كم مي‌شود. اين هواپيماها با ساير هواپيماها متفاوت هستند و موشك آنها هنگام پرتاب ديده نمي‌شود.
جابر ويشه معاونت مركز حقوق بشر فلسطيني‌ها مي‌گويد گزارشهايي در مورد پرتاب موشك از اين هواپيماها طي بيش از سه سال گذشته دريافت شده است.
نوع موشكها ظاهرا كوچك است اما اسناد يا تصاويري از اين هواپيماها دردست نيست.
اسراييل كه مدتها قبل رهبر جهان در فناوري هواپيماهاي بدون سرنشين قلمداد مي‌شد، مغرورانه محصولات خود را در نمايشگاههاي بين‌المللي هوايي عرضه مي‌كند اما اصرار دارد كه اين هواپيماها براي اهداف نظارتي هستند و از تاييد استفاده از آنها در حملات هوايي خودداري مي‌كند.
دورون ساسليك يك مقام بلندپايه موسسه‌هاي هوافضاي اسراييل كه اين هواپيماهاي بدون سرنشين را مي‌سازد مي‌گويد اين شركت مشترياني از سراسر جهان از سوييس، فرانسه و هند دارد و فروش ساليانه اين شركت به ‪ ۵۰۰‬تا ‪ ۶۰۰‬ميليون دلار مي‌رسد.
اين مقام از شرح قابليتهاي نظامي اين هواپيما خودداري كرد و تمايل مشتريان به محرمانه ماندن اين اطلاعات را علت آن بيان مي‌نمايد. مقامات دولتي و نظامي نيز از اظهارنظر در مورد قابليتهاي پرتاب سلاح اين هواپيما خودداري مي‌كنند.
اسراييل از اوايل دهه ‪ ۱۹۷۰‬از هواپيماهاي بدون سرنشين استفاده كرده است و ناوگان اين هواپيماها به طور مداوم بزرگتر شده است. به گفته مقامات نيروي هوايي اسراييل اين هواپيماها به جزء لاينفك نيروي هوايي اين كشور تبديل شده‌اند به طوري كه ساعات پرواز آن‌ها از ساعات پرواز جنگنده‌هاي سرنشين دار فراتر رفته است.
اسراييل يكي از بزرگترين صادركننده سلاح در جهان است.
ماه مارس گذشته اسراييل از بزرگترين هواپيماي بدون سرنشين خود در يك پايگاه نيروي هوايي ساحلي در مركز فلسطين اشغالي پرده‌برداري كرد.
هواپيماي "هرون" كه پهناي بالهاي آن ‪ ۱۶/۶‬متر است مي‌تواند به مدت ‪ ۳۰‬ساعت با سرعت ‪ ۲۲۵‬كيلومتر در ساعت در ارتفاع ‪ ۹‬هزار متري پرواز كند.
كمپ مي‌گويد نسخه جديدتر هرون تي‌پي ‪ Heron TP‬است كه در ماه ژوئن در پاريس پرده برداري شد. اين هواپيما با پهناي بال ‪ ۲۶‬متر مي‌تواند به مدت ‪ ۳۶‬ساعت پرواز كند و حداكثر هزار كيلوگرم بار را با خود حمل كند.
ارتش آمريكا از هواپيماهاي بدون سرنشين نظير ‪Predator‬ ‪ MQ-1‬و ‪Reaper‬ ‪ MQ-9‬براي حملات هوايي عليه فرماندهان القاعده و ساير جنگجويان در افغانستان و عراق استفاده كرده است. همچنين براساس گزارشها با اين هواپيماها اقدام به كشتن جنگجويان در پاكستان و يمن نموده است.
براساس اعلام يك گروه محققان دفاعي مستقر در ويرجينيا به نام ‪ ، GlobalSecurity.org‬در اواخر سال ‪ ۲۰۰۱‬ارتش آمريكا مدعي دستيابي به دقت ‪ ۱۰۰‬درصد اين هواپيماها در هدف‌گيري شد.
سال بعد شش عضو القاعده در خودرويي در يمن مورد حمله يك هواپيماي بدون سرنشين متعلق به سازمان سيا قرار گرفته و كشته شدند.
اكنون مشاهده ‪ Predator‬ساخت آمريكا كه مجهز به دوربين، سنجنده و رادار است و مي‌تواند تصاوير ويديويي و ثابت بگيرد در آسمان بغداد امري عادي است.
اين هواپيما از يك ايستگاه كنترل سيار زميني هدايت مي‌شود يك سامانه هدف يابي دارد و مي‌تواند دو موشك هدايت ليزري ‪ Hellfire‬را با خود حمل كند. طول اين هواپيما ‪ ۸‬متر وزن آن ‪ ۵۰۰‬كيلوگرم است و مي‌تواند تا ارتفاع ‪ ۷۶۰۰‬متر به مدت ‪ ۴۰‬ساعت پرواز كند.
نيروي هوايي آمريكا ناوگاني شامل ‪ ۱۰۰‬هواپيماي ‪ Predator‬دارد.
سازمان سيا همچنين از اين هواپيما استفاده مي‌كند و در ساخت آن مشاركت نزديك داشته است. اين هواپيماها تصاوير ويديويي فوري و ‪video) FMV‬ ‪ (full-motion‬مي‌فرستند و از راه دور كنترل مي‌شوند. خلبانان نيروي هوايي از پايگاه نيروي هوايي ‪ Greech‬در نزديكي لاس وگاس هواپيماهاي بدون سرنشين را در عراق و افغانستان كنترل و هدايت مي‌كنند.
وزن هواپيماي ‪ Reaper‬چهار برابر و سرعت و ارتفاع‌گيري آن دو برابر هواپيماي ‪ Predator‬است.
در ماه ژانويه يك موشك پرتاب شده از هواپيماي ‪ Predator‬به كشته شدن يك فرمانده ارشد القاعده در منطقه قبيله‌نشين پاكستان در شمال وزيرستان انجاميد. گمان مي‌رفت نيروهاي ائتلافي در افغانستان حملات موشكي با اين هواپيماها عليه جنگجويان طالبان و القاعده كه در خاك پاكستان مخفي شده‌اند استفاده كرده باشند، اما ارتش آمريكا اين نكته را تاييد نكرد.
ارتش آمريكا استفاده از اين هواپيماها را در سال ‪ ۲۰۰۷‬دو برابر كرده و به ‪ ۵۰۰‬هزار ساعت رسانده است كه عمدتا از آنها در عراق استفاده مي‌شود.

هیچ نظری موجود نیست: