چهارشنبه، آبان ۲۴، ۱۳۸۵

مارمولک مصنوعي

استفاده از راه حل طبيعت بدون تغيير آن در کاربردهاي مهندسي بعيد به نظر مي رسد ولي شرکت BAE Systems چنين کاري انجام داده است. اين شرکت نوع جديدي از مواد چسبنده طراحي کرده است که طرح آن را از کف پاي نوعي مارمولک کوچک به نام gecko گرفته است و به همين دليل نام طرح خود را gecko مصنوعي گذاشته است. اين مارمولک مي تواند به واسطه مکنده هاي مينياتوري کف پاهايش از ديوارها به راحتي بالا رود. Gecko اين توانايي را به واسطه ساختار کف پاها و انگشتانش دارد. در انتهاي انگشتان اين نوع مارمولک، موهاي ريز و مينياتوري وجود دارد که در انتها به دو نيم تقسيم شده اند. در انتهاي هر يک از اين شاخه ها، يک کلاهک قارچ مانند با قطري کمتر از mm 001/0 قرار دارد.

اين کلاهک موجب مي شود پاهاي gecko همواره به سطح موجود بسيار بسيار نزديک شده و به اين ترتيب نيروهاي جاذبه مولکولي نسبتاً قوي ايجاد شود. جاذبه ايجاد شده با نوع راه رفتن مارمولک و کنده شدن از بين مي رود. اين توانايي gecko محققان را با توجه به کاربردهاي فراواني که مي تواند در صنعت داشته باشد، به تقليد از آن واداشت. محققان با استفاده از تسهيلات اتاقهاي تميز ميکرومهندسي، لايه هايي ساخته اند که داراي هزاران پايه ي پلي آميدي، مشابه موهاي کف پاي gecko مي باشد. سازندگان مدعي هستند که صفحه اي به مساحت m2 1 از اين لايه ها توانايي تحمل وزن يک ماشين معمولي را دارد. در حال حاضر محققان در حال بررسي تاثير آب و ناصافي سطوح بر خاصيت چسبندگي اين لايه ها مي باشند.

منبع: www.sae.org
مترجم:صادق داودي
خبرنامه شريف

پيستونهاي فولادي جديد براي موتورهاي پر قدرت

قابليت تحمل فشار بالا (بيش از 200 bar) و همچنين تنش‌هاي حرارتي بالاي درون سيلندر براي قطعات سيلندر از جمله پيستون بسيار حياتي است. تلاش براي افزايش استحكام پيستون‌ها با محدوديت اندازه همراه است. به تازگي پيستونهاي مونوترم(Mono term) توليد شده‌اند كه استحكام و عمر بالا، وزن و اصطكاك كمتري دارند. پيش از نيز پيستون‌هاي فروترم(Ferrotherm) توليد شده بودند كه جايگزين پيستونهاي آلومينيومي سنتي شدند. تاج(Piston Crown) اين پيستون از فولاد فورج شده و پايه آن از جنس آلومينيوم ساخته مي شود. اين نوع پيستون. اما استاندارد هاي Euro 4 و US 07 براي ساخت موتورها اين نوع پيستون را در آستانه بازنشستگي قرار داده است.
پيستونهاي مونوترم از يک قطعه فورج شده ساخته مي شوند و در نتيجه بر خلاف پيستونهاي فرو ترم پايه پيستون(Piston Skirt) با بدنه و تاج آن يکپارچه ساخته مي شود. اتصال مستقيم پايه پيستون به بدنه موجب مي شود تا مقطع تحمل کننده فشار در پيستون براي تحمل حداکثر فشار داخل سيلندر افزايش يابد. در نتيجه پين پيستون نيازي به نگه داشتن پايه پيستون ندارد و مي تواند کوتاه تر و سبکتر باشد. پايه فولادي که در برابر حرارت پايدار است اصطکاک را کاهش داده و همچنين کاهش فواصل آببندي منجر به هدايت بهتر پيستون مي شود. هدايت بهتر پيستون مخصوصا در قسمت رينگها باعث کاهش مصرف روغن مي شود. علاوه بر آن پيستون هاي مونوترم استحكام و عمر بيشتري دارند. اين نوع پيستون علاوه بر تحمل حداکثر فشار تا 250 bar مزاياي ديگري از جمله کاهش مصرف سوخت و روغن و کاهش صدا و وزن دارند. هم‌اكنون موتورهاي داراي پيستون مونوترم درامريکاي شمالي توليد انبوه رسيده‌است و در حال حاضر بيشتر در وسايل نقليه، ساختمان سازي و صنايع دريايي استفاده مي‌شوند. استفاده از پيستونهاي مونوترم در اروپا و آسيا نيز در حال افزايش است.
منبع: Autotechnology 2005 Vol. 5
مترجم:علي هدايت مفيدي
خبرنامه : شريف

لئوناردو داوینچی اهل خاورمیانه بوده است

محققان ایتالیایی با بازسازی اثر انگشت "لئوناردو داوینچی" هنرمند دوره رنسانس دریافتند: وی احتمالا ریشه عربی داشته و اهل خاورمیانه بوده است.

"لوئیجی کاپاسو" یکی از محققان دانشگاه "چیه تی" در این خصوص گفت: این اثر انگشت تنها ردپای بیولوژیکی نابعه اهل فلورانس را نمایان می سازد. محققان از سال ۲۰۰۲ تحقیقات خود را روی صدها اثرانگشت به جا مانده روی نقاشی ها و یادداشت های این هنرمند آغاز کردند. در مرحله اول آثار انگشت واقعی "لئوناردو" از دیگر اثرهای انگشت مجزا شد.بنا بر گزارش دیسکاوری، اثرانگشت هر فرد منحصر به خود اوست و در طول زندگی تغییر نمی کند. تجزیه و تحلیل قوس ها و پیچ و خم های روی پوست که علمی معروف به Dermatoglyphics است نشان می دهد: بین اثر انگشت و اصلیت افراد رابطه مستقیمی وجود دارد.نمونه ها و برآمدگی های مربوط به اثرانگشت "داوینچی" ارتباط آن را با مردم خاورمیانه مشخص می سازد. حلقه های مرکزی اثر انگشت وی شباهت بسیاری به حلقه های مرکزی آثار انگشت مردم خاورمیانه داشته است. در حدود ۶۰ درصد از جمعیت خاورمیانه ساختار مشابهی را در آثار انگشتان خود نمایان ساخته اند. یافته های این تحقیق بر ادعای "وزوسی" مبنی بر اینکه مادر "داوینچی" برطبق آنچه قبلا تصور می شد نه یک دختر روستایی محلی بلکه برده ای از خاورمیانه بوده، قوت می بخشد. اسناد به دست آمده حاکی از آن است که پدر وی که صنعتگری معروف به سر "پیه رو داوینچی" بوده یکی از زنان خاورمیانه به نام "کاترینا" را خریداری کرده است. در سده پانزدهم میلادی خریداری بردگان خاورمیانه ای در ایتالیا مرسوم بوده است. در سال ۱۴۵۲ یعنی سال تولد "داوینچی" قانونی در فلورانس تصویب شد که حقوق و مزایای بیشتری را در اختیار برده داران نسبت به بردگان خود اختصاص می داد. اندکی پس از تصویب این قانون پدر "لئوناردو" با "کاترینا" ازدواج کرد. حاصل این ازدواج تولد پسری به نام "لئوناردو" بود.
منبع : خبرگزاري آفتاب

سه‌شنبه، آبان ۱۶، ۱۳۸۵

پاسخ تند وزير بهداشت به نشريه نيچر

نشريه‌ علمی 'نیچر' در جديدترين شماره خود جوابيه‌ای تند از کامران باقری لنکرانی، وزير بهداشت ايران، خطاب به سردبير اين نشريه را به چاپ رسانده است. اين جوابيه در پاسخ به مقاله ای درباره دستاوردهای علمی ايران در آن نشريه به چاپ رسيد.
نشريه نيچر در شماره 442 که در ماه اوت منتشر شده بود در مقاله‌ای تحت عنوان "تجديد هويت ايران" مرور کوتاهی داشت بر دستاوردهای علمی ‌ايران در دوران خواجه نظام‌الملک و اشاره به دوستی او با حسن صباح و عمر خيام که در تاريخ ايران از آن‌ها به نام سه يار دبستانی ياد می‌شود.

در دنباله‌ مقاله موضوع رشد علمی ‌ايران در دوران پس از انقلاب 1979 تا پايان دوران رياست جمهوری محمد خاتمی مورد بررسی قرار گرفته و نويسنده به ذکر اين نکته که محمود احمدی ‌نژاد نيز اجازه داده تا بودجه‌های دانشگاهی بنابر روال پيشين به دانشگاه‌ها اختصاص يابد به توانايی علمی دانشمندان ايران اشاره کرده بود و به عنوان نمونه از دستاورد‌های موسسه رويان در رشد سلول‌های پايه‌ای انسان ستايش کرد.

اما در همان مقاله آمده بود که "تعويض رؤسای دانشگاه‌ها با افرادی که به طرز نگران کننده‌ای در هدايت دانشگاه‌ها بی ‌تجربه‌اند می ‌تواند به رشد علمی ايران صدمه بزند" و در کنار آن از تمرکز دولت احمدی‌نژاد بر موضوع برنامه‌ی هسته‌ای و در نتيجه ناديده گرفتن ساير نيازهای علمی ايران ابراز نگرانی شده بود. گرچه نويسنده مقاله بر اين موضوع تأکيد کرده که تاکنون دولت احمدی‌نژاد خود را برای گسترش آموزش عالی در ميان جوانان و بخصوص دختران متعهد نشان داده است.

اما جوابيه وزير بهداشت ايران حول همان محور تعويض رؤسای دانشگاه‌های ايران می گردد و پس از برشمردن تعداد مقالات علمی دانشمندان ايرانی و رشد 17 درصدی آن‌ها نسبت به سال گذشته‌ ميلادی به تندی و با کنايه به سردبير نشريه مي‌گويد "همان افرادی که به طرز نگران کننده‌ای بی ‌تجربه‌اند" ايران را به افق‌های جديد علمی هدايت خواهند کرد.

لنکرانی در جوابيه ‌ای که در نشريه‌ نيچر منتشر شده مقايسه‌ رؤسای دانشگاه‌هايی را که منصوب دولت جديد هستند با اين عبارت دنبال کرده که: "کسانی که اکنون عهده‌دار هدايت دانشگاه‌ها هستند از کسانی که در گذشته عهده‌دار همان موقعيت‌ها بودند به مراتب صلاحيت بيشتری دارند" ضمن اين که "آن‌ها اکنون به عنوان اعضای شوراهايی نظير شورای سياستگذاری بهداشت و هيات‌های امنای دانشگاه‌ها نيز در تصميم گيری‌های کلان کشور دخيل هستند" و اين اتفاقی‌ است که بنا به تأکيد آقای لنکرانی پيش از اين و در دولت‌های گذشته رخ نداده است.

وزير بهداشت دولت آقای احمدی ‌نژاد همچنين به دفاع از برنامه‌ هسته‌ای ايران می پردازد و می‌نويسد: "برای من روشن نيست که چرا در رشد علمی ايران ترديد داريد، فراگيری و استفاده از فن‌آوری هسته‌ای بخش مهمی از برنامه پيش روی دانشمندان ايران است تا بتوانيم انرژی هسته‌ای را جايگزين نفت کنيم".

سردبير نشريه نيچر در مقاله‌ خود ابراز نگرانی کرده بود که تغيير در رويکردهای علمی ايران سبب خواهد شد تا دانشمندان جوان ايرانی که اکنون در خارج از کشور و در مراکز معتبر علمی سرگرم کار و تحقيق هستند نسبت به آينده‌ علمی خود در ايران با شک و ترديد روبرو شوند و به کشور خود بازنگردند و در نتيجه فرصت تجديد هويت علمی ‌ايران از دست برود.

مقاله با شعری از عمر خيام در وصف اجتناب در از دست رفتن زمان به پايان می‌رسد که می‌گويد:

افسوس که نامه جوانی طی شد/ و آن تازه بهار زندگانی دی شد
آن مرغ طرب که نام او بود شباب/ افسوس ندانم که کی آمد کی شد

و وزير بهداشت ايران جوابيه ‌اش را با اين عبارت به پايان می ‌برد که: "دانشمندان ايرانی خودشان می ‌توانند نيازهای‌‌ کشورشان را برآورده کنند".
منبع : BBC

۱۶فنآوری کلیدی در سال ۲۰۲۰

به نظر مي رسد که تا سال ۲۰۲۰ در کشورهاي پيشرفته جهان شانزده فنآوري پیشرفته کاملا رايج شده و تقاضاي بازار قابل ملاحظه اي براي آنها وجود داشته باشد. اين فنآوري ها که بر بخش هاي مختلف زندگي اعم از تامين آب و غذا، زمين، جمعيت، حکومت، ساختار اجتماعي، انرژي، سلامت و بهداشت، توسعه اقتصادي، آموزش، دفاع و امور نظامي، و نهايتا محيط زيست و آلودگي تاثيرات چشمگيري خواهند گذاشت، عبارتند از:

انرژي خورشيدي ارزان: سيستم هاي انرژي خورشيدي به اندازه کافي ارزان مي شوند تا به طور گسترده و فراگير در دسترس مردم کشورهاي رو به توسعه و کمتر توسعه يافته و همچنين جوامع عقب مانده از لحاظ اقتصادي قرار بگيرند.

ارتباطات بي سيم برون شهري - روستائی: اتصال گسترده تلفني و اينترنتي بدون نياز به وجود يک زيرساخت شبکه سيمي

دستگاه هاي ارتباطي براي دسترسي همه جائي به اطلاعات: دستگاه هاي ارتباطي و ذخيره اطلاعات - اعم از با سيم و بي سيم- که دسترسي چالاک به منابع اطلاعاتي را در هر زماني و هر مکاني ميسر مي سازند. اين دستگاه ها که به طور يکپارچه با پروتکل هاي ارتباطات و ذخيره داده کار مي کنند ظرفيت های رو به افزايشي براي ذخيره نه تنها متن بلکه رسانه هاي فرامتني و اطلاعات لايه لايه اي به شکل تصوير، صدا، موسيقي، ويدئو، و فيلم خواهند داشت.

محصولات اصلاح شده ژنتيکي: اين غذاها به خاطر افزوده شدن ويتامين ها و ديگر ترکيبات مغذي ارزش غذائی بيشتری داشته و از طريق سازگاري با شرايط محلي و نيز افزايش مقاومت در برابر آفت ها ميزان برداشت آنها بيشتر و ميزان آفت کش هاي به کار رفته براي آنها کمتر است.

دستگاه هاي آزمايش سریع: آزمايش هائي که به سرعت و گاهي اوقات همزمان انجام شده و نشان مي دهند که آيا مواد بيولوژيک مشخصی در جائي وجود دارند يا ندارند.

فيلترها و کاتاليزور ها: تکنيک ها و دستگاه هائي که بدون نياز به نيروي کار متخصص مي توانند منابع آب محلي را به سرعت تصيفه و از آلودگي ها پاک و قابل شرب کنند.

رسانش هدفمند دارو به سلول ها: داروهاي هوشمندي که تومورها و عوامل بيماري زا در در بدن را هدف گيري کرده و بي آنکه به بافت ها و سلول هاي سالم آسيب برسانند با بيماري ها مبارزه مي کنند.

مسکن هاي ارزان و خودکفا: مسکن ها متکي به خود و استطاعت پذير که مطابق شرايط محلي براي مردم سرپناهي فراهم مي کنند و نيز انرژي لازم براي گرما و سرما و آشپزي را تامين مي کنند.

ساخت و توليد سبز: فرآيند هاي ساخت و توليد نوين که با رفع کامل يا کاهش شديد جريان هاي فاضلاب صنعتي ضروت استفاده از مواد سمي را از بين مي برند.

برچسب گذاري محصولات تجاري و انسان ها با استفاده از تکنيک هاي شناسائي مبتني بر فرکانس راديوئي: کاربرد گسترده برچسب های رادیوئی برای ردیابی محصولات تجاری از کارخانه ها تا مصرف کننده و همچنین ردیابی انسان ها و جابجائی های آنها.

خودروهای سوخت ترکیبی (هایبرید): خوردروهای قابل خرید در بازار عمومی که در سیستم قدرت آنها احتراق داخلی با دیگر منابع قدرت ترکیب شده و در عین حال قادر به بازیافت انرژی تلف شده ترمز هستند.

حسگر های فراگیر: حضور حسگرهای پیچیده در همه مکان های عمومی و وجود شبکه های حسگری داده ها برای مراقبت آنی و لحظه به لحظه از محیط زندگی.

مهندسی بافت سلولی: طراحی و مهندسی بافت های سلولی زنده برای پیوند زدن به افراد بیمار و نیازمند.

روش های بهتر تشخیص پزشکی و جراحی: فنآوری های مرتبط با دقت زیاد در تشخیص بیماری و اثربخشی فوق العاده بیشتر در عمل های جراحی بدون شکافتن بدن و با دوران نقاهت کوتاه تر.

رایانه های پوشیدنی: ابزارهای رایانه ای که در انواع لباس یا دیگر وسائل همراه مانند کیف دستی یا جواهر آلات تعبیه می شوند.

رمزنگاری کوانتومی: روش های مبتنی بر مکانیک کوانتوم که اطلاعات را برای انتقال با امنیت رمزنگاری می کنند.
مطالب تکمیلی:
انقلاب جهانی تکنولوژی؛ روندهای جهانی در بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی، تکنولوژی مواد و هم افزائی آنها با تکنولوژی اطلاعات تا سال 2015، ستاد ویژه توسعه فنآوری نانو
http://nano.ir/sub_books.php?page=propbooks&title=properties