شنبه، تیر ۱۶، ۱۳۸۶

گونو و محیط زیست


توفان گونو با عبور از دریای عمان به كشور عمان و مناطق جنوبی استان سیستان و بلوچستان خسارات فراوانی را وارد آورد. البته عبور توفان گونو موجب شدكه سیلاب فراوانی ایجاد شود و به غیر از محیط زیست طبیعی، محیط زیست انسانی نیز مورد تأثیر این توفان قرار گیرد.
بلایای طبیعی علاوه براینكه خسارات فراوانی به انسان ها وارد می كند محیط زیست را نیز تحت تأثیر قرار می دهد.
عبور توفان گونو باوجود اینكه تلفات جانی چندانی نداشت اما خسارات فراوانی بر محیط زیست جنوب استان سیستان و بلوچستان و شرق استان هرمزگان وارد آورد .
البته بسیاری ، تأثیرات بلایای طبیعی بر محیط زیست را جزو اكوسیستم می دانند اما ضربات آن بر محیط زیست می تواند موضوع قابل تأملی باشد.
● «گونو» دشمن محیط زیست
توفان گونو با عبور از دریای عمان به كشور عمان و مناطق جنوبی استان سیستان و بلوچستان خسارات فراوانی را وارد آورد. البته عبور توفان گونو موجب شدكه سیلاب فراوانی ایجاد شود و به غیر از محیط زیست طبیعی، محیط زیست انسانی نیز مورد تأثیر این توفان قرار گیرد. با توجه به خسارات فراوانی كه به خانه های روستایی در منطقه جنوبی استان سیستان و بلوچستان وارد آمد بسیاری با ترك این مناطق به شهرهای اطراف كوچ كردند و دیگر قصد بازگشت ندارند چرا كه به غیر از خانه و كاشانه زمین های كشاورزی آن ها نیز تحت تأثیر قرار گرفته است. از بخش دشتیاری در جنوب شرق استان سیستان و بلوچستان تا جنوب غرب این استان پهناور كشت موز و انبه رونق خاصی داشت اما با توجه به عبور توفان بسیاری از آنها از بین رفت. برای احیای دوباره «موز» در این مناطق حداقل، یك سال زمان احتیاج است. به هر حال كوچ مردم مناطق سیلزده و آسیب فراوان به بخش كشاورزی متأثر از توفان گونو و ایجاد سیلاب بوده است كه در بحث محیط زیست انسانی یك اثر منفی تلقی می گردد.
● كمیته های استانی محیط زیست
پس از ایجاد توفان و سیلاب در استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان سازمان حفاظت محیط زیست قصد داشت با فرستادن كمیته ای به بررسی میزان خسارات وارده به محیط زیست انسانی، محیطی و دریایی دست یابد كه بنا به دلایلی این كار متوقف و این وظیفه به كمیته های استانی محول شد. بنا به گزارش های رسیده، میزان خسارات زیست محیطی در شرق استان هرمزگان و جنوب استان سیستان و بلوچستان به حدی است كه اعلام دقیق میزان خسارات به بعد از بررسی های دقیق، موكول شده است.
● گزارش «راپنی»
همچنین «راپنی» مركز بین المللی محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان پس از عبور توفان نیز یك گزارش قطور تقدیم سازمان حفاظت محیط زیست كرد. در این گزارش چگونگی ایجاد توفان و میزان تأثیر آن بر محیط زیست دریایی آورده شده است. در این گزارش ۳۰۰ صفحه ای آمده است. «عبور توفان حاره ای گونو به محیط زیست دریایی و سواحل كشور عمان و جنوب شرق ایران خسارات بسیاری را وارد آورده كه توجه مسئولان بین المللی را می طلبد.»
● توفان چگونه آسیب وارد كرد
مهندس امید صدیقی معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست درباره چگونگی آسیب دیدن محیط زیست از طریق توفان هایی مانند «گونو» به «ایران» می گوید: «در برخی از مناطق گزارش هایی رسید كه ارتفاع امواج دریای عمان به ۶متر هم رسیده به طوری كه به صخره های مرجانی خسارات فراوانی وارد آمده است. همچنین به موجب این توفان كدورت آب به بالاترین سطح ممكن رسیده و جانداران دریایی كه متأثر از این توفان هستند از بین می روند. در مناطقی مانند خلیج چابهار شاه میگوها در سواحل صخره ای وجود دارند كه به علت وقوع توفان آسیب فراوانی دیدند.
همچنین پس از عبور توفان و شرایط خاص منطقه، شناورهایی كه اقدام به صید ماهی می كردند نتوانستند تا چند روز به دریا بروند و تعداد ماهی ها افزایش پیدا كرد كه در اكوسیستم دریایی تأثیر می گذارد.» بر اثر سیل، بسیاری از دام و احشام منطقه به سمت دریا رفتند و در سواحل جنوب شهرستان كنارك، مشاهده شد كه لاشه دام ها شرایط بدی را در سواحل به وجود آورده است. رفع آلودگی آب، خاك و برقراری شرایط زیست محیطی مناسب در مناطق سیلزده، زمان نسبتاً طولانی را طلب می كند.
محسن جندقی
روزنامه ایران

سوخو ۴۷، عقاب طلایی آزمایشی روسی


به تازگی هیئت طراحی سوخو در مسکو، هواپیمای سوخو ۴۷ با لقب عقاب طلایی که قبلاً S-۳۷ نامیده می شد، طراحی و چند نمونه ای را نیز از آن تولید کرده است که اولین پروازش را در سپتامبر ۱۹۹۷ به انجام رساند.
● هواپیمای نوین Su-۴۷ Berkut
به تازگی هیئت طراحی سوخو در مسکو، هواپیمای سوخو ۴۷ با لقب عقاب طلایی که قبلاً S-۳۷ نامیده می شد، طراحی و چند نمونه ای را نیز از آن تولید کرده است که اولین پروازش را در سپتامبر ۱۹۹۷ به انجام رساند. مهمترین و می توان گفت جالب ترین ویژگی این جنگنده، پیکربندی بال های آن که برخلاف جنگنده ها و هواپیماهای دیگر، رو به جلو است، می باشد.
هواپیمای سوخو ۴۷ اولین پروازهای آزمایشی خود را در دسامبر ۲۰۰۱ به پایان رسانده و به مجرد آن شرکت سوخو برای تولید نسل آینده هواپیماهای جنگنده روسی برگزیده شد. طراحی این هواپیما به جز طراحی خاص بال های آن می توان به جرأت گفت که تماماً از روی جنگنده موفق روسی سوخو ۲۷ فلانکر اقتباس شده است. این هواپیما به دلیل طراحی ویژه بال های آن، جنگنده ای واقعاً مافوق چست و چابک بوده و قادر است که مسیر پروازی و زاویه حمله خود را به سرعت تغییر دهد.
این ویژگی های مطلوب، در سرعت های مافوق صوت نیز تقریباً به همین گونه حفظ می شود و در کل این جنگنده، هواپیمایی بسیار مانورپذیر است. سوخو ۴۷ ملقب به برکوت، ضریب چرخش یا پیچش به طرفین بسیار بالایی دارد که این مسئله در نبرد های هوایی نزدیک اهمیت فوق العاده ای میابد، چرا که هر خلبانی که قادر باشد زودتر دماغه هواپیمای خود را متوجه دشمن نماید، احتمالاً برنده میدان او خواهد بود.
حال به بررسی تکنولوژی بال رو به جلو بپردازیم. بال رو به جلو مزیت های گوناگونی را با خود به همراه دارد، که از جمله آن ها می توان به بالاتر بودن نسبت برا به پسا، مانور پذیری بالا در نبرد های هوایی تن به تن، برد بیشتر هواپیما، دارا بودن ویژگی های ضد واماندگی یا ستال و سپین، پایداری در زاویه حمله بالا و داشتن سرعت برخاست و نشست پایین تر اشاره کرد. در بدنه این هواپیما بیشتر از آلیاژهای تیتانیوم و آلومینیوم ساخته شده و قسمت محدودی از آن نیز به میزان ۱۳% از مواد کامپوزیتی تولید شده است. در کاکپیت این هواپیما به راحتی خلبان در هنگام انجام نبرد های هوایی توجه فراوانی شده است. بیشترین مقدار شتاب جی یا شتاب گرانشی زمین قابل تحمل برای هواپیمای سوخو ۴۷، که بر وزن خلبان تاثیر می گذارد، میزانی بسیار بهینه به مقدار بالاتر از ۹ جی می باشد.
در کاکپیت این هواپیما، خلبان به راحتی قادر است که حتی در شتاب جی بسیار بالا نیز به ادامه عملیات بپردازد و صدمه ای نیز به او وارد نگردد. همچنین این هواپیمای جنگنده از سیستم نجات خلبان یا صندلی پرتاب شونده نوینی نیز بهره می برد که این صندلی، با داشتن قابلیت وفق پذیری بالا نسبت به خلبان و شکل متغیر، می تواند اثر نامطلوب شتاب جی فراوان را بر روی خلبان کاهش دهد که در این شرایط، خلبان قادر است که شتاب جی بیشتری را نسبت به حالت معمولی و در هواپیماهای دیگر تحمل نماید.
دسته کنترل هواپیما یا همان استیک، دسته با شکل ارگونومیک می باشد که بر خلاف بسیاری از هواپیماها در وسط قرار نگرفته بلکه در یکی از جوانب خلبان یا در کنار او برای راحتی بیشتر و تا نشدن دست تعبیه شده است. این دسته بسیار حساس بوده و از مسیر حرکت یا پیمایش کمی به منظور انجام مانور های سریع و به موقع برخوردار است که امکانات فراوانی به خلبان این هواپیما می دهد. ارابه های فرود این هواپیما متشکل از دو پایه چرخ اصلی و یکی پایه چرخ دماغه است که در هریک یک چرخ سوار شده است.
ارابه فرود جلو به سمت عقب و ارابه های اصلی این هواپیما به سمت جلو و به درون ریشه بال جمع می شوند. حداکثر سرعت این هواپیما نیز با اتکا بر موتورهای مدرن این جنگنده حدود ۶/۱ ماخ برآورد شده است. در مورد نقش اصلی این هواپیما نیز باید اظهار کرد که برنامه های هوایی کشور روسیه برای مدت زیادی پنهان از دید جهانیان می مانند به همین دلیل، هنوز بر کسی آشکار نیست که این جنگنده اصولاً برای انجام چه ماموریت هایی به کار خواهد رفت و کدام میدان نبرد سرانجام پذیرای این جنگنده روسی مدرن خواهد بود.

نویسنده: آرمان
هوانوردی ایر