شنبه، اسفند ۰۳، ۱۳۸۷

زندگی و جوانی ابدی

چشمه جوانی چشمه آبی افسانه است که گفته شده هر کسی از آب آن بنوشد، جوانی اش برخواهد گشت। فلوریدا در ایالات متحده جایی است که اغلب از آن به عنوان محل چشمه یاد می شود و داستانهایی که درباره چشمه گفته می شود همراهی و نزدیکی زیادی با این شهر دارد. یک داستان قدیمی هست که می گوید کاشفی اسپانیایی به نام ژان پل دلئون اولین حکمران پورتوریکو، به دنبال چشمه جوانی می گشت که به محل کنونی فلوریدا رسید که تصور می کرد جزیره است. او در سال 1513 فلوریدا را کشف کرد. اما این داستان مربوط به زمان او نیست و او اولین نفر نبود. هرودت تاریخ دان یونانی به چشمه ای اشاره می کند که نوع خاصی از آب در ان است و در اتیوپی قرار دارد و طول عمر مردم اتیوپی به این آب مربوط می شود. افسانه های همانندی نیز درباره چشمه جوانی گفته شده مانند جوانی ابدی که در افسانه ها و بخصوص اسطوره ها به اشخاصی هدیه داده می شود و داستانهایی همچون سنگ جادو، اکسیر زندگی و غیره. شهر سنت اگوستین در فلوریدا که گفته شده د لئون برای اولین بار در جستجوی چشمه جوانی به آنجا پا گذاشته شده، امروزه به نام پارک ملی باستان شناسی چشمه جوانی نامگذاری شده و برای د لئون یادبود قرار داده شده است و به دلیل تاریخچه اش جذابیت های توریستی زیادی دارد و با اینکه محل واقعی چشمه نیست توریست ها از آب آن می نوشند. مفهوم دیگری که در کنار این افسانه مطرح است، جوانی ابدی است که با زندگی ابدی متفاوت است و سرچشمه در اسطوره های یونان و روم دارد. درباره زندگی ابدی، یکی از افسانه های موجود تیتونوس است. او عاشق خدای تیتان بود. وقتی تیتان از زئوس می خواهد تا تیتونوس عمر ابدی داشته باشد، فراموش می کند که جوانی ابدی را نیز بخواهد ولی تیتونوس تا ابد زنده می ماند اما زمانی که پیر می شود بسیار فرتوت و ناتوان می شود طوری که تمام اعضای بدنش نرم شده و نمی تواند حرکت کند و حرفهای بیهوده زیادی می زد. اکسیر زندگی، که در فارسی به آب حیات مشهور است و گاهی هم طراز سنگ جادو (فیلسوف) شناخته می شود، نوعی نوشیدنی است که به شخص زندگی ابدی یا جوانی ابدی اعطا می کند. این مایع در مکانی وجود دارد که آن را ظلمات می‌نامند. در افسانه‌ها آمده که خضر نبی به همراه ذوالقرنین سالها در ظلمات به دنبال آب حیات گشت. خضر به آب دست پیدا کرد و از آن نوشید و جاویدان گشت. اما هنگامی که ذوالقرنین خواست از آب حیات بنوشد، ناگهان چشمه ناپدید شد و دیگر نتوانست آن را بیابد. بعضی ذوالقرنین را اسکندر مقدونی و برخی دیگر او را همان کوروش کبیر دانسته‌اند. جوانی ابدی مفهومی است که علم هیچگاه به آن دست نیافته است اما جالب است بدانید که علم مطالعاتش را در این باره ادامه داده است تا شاید روزی با دستکاری ژنها بتواند سالخوردگی را به تاخیر بیندازد. اما هم اکنون این مفهوم در داستانها بکار می رود و البته در ادیان ابراهیمی به عنوان پاداشی برای ساکنین بهشت در نظر گرفته شده است

منبع: نابغه ها

بي‌احتياطي رانندگان، خودروها را به حرف آورد!

محققان اعلام كردند : به زودي خودروهايي وارد بازار خواهند شد كه براي جلوگيري از تصادف با يكديگر حرف مي‌زنند. به گزارش سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين خودروهاي پيشرفته مجهز به يك فن‌آوري راديويي هستند كه به آنها امكان مي‌دهد با هم ارتباط برقرار كرده و از وقوع تصادفات احتمالي پيشگيري كنند. در حال حاضر اين فن‌آوري جديد راديويي تحت آزمايش قرار دارد و به گفته محققان تا اوايل سال 2012 براي تمام انواع وسايل نقليه قابل استفاده خواهند بود. با كمك اين فن‌آوري هم چنين مي‌توان جريان ترافيك را كنترل كرده و به رانندگان امكان داد كه مسيرهاي مناسبت تر را انتخاب كنند. طراحان فن‌آوري نوين خاطر نشان كردند كه با اين دستاورد هزينه‌هاي مربوط به گرفتار شدن در ترافيك و همچنين انتشار گازهاي گلخانه‌يي به ميزان قابل توجهي كاهش پيدا مي‌كند. نمونه اوليه اين فن‌آوري در نمايشگاه صنايع ارتباطاتي استراليا به نمايش گذاشته خواهد شد. به گفته مهندسان، فن‌آوري راديويي جديد با تركيب سيستم GPS و سرويسهاي ارتباطاتي شبيه Wi-Fi طراحي شده است. اين فن‌آوري اساسا به وسايل نقليه كمك مي‌كند كه بتوانند كناره‌هاي خيابان و حواشي آنها را بيبنند و با پيش‌بيني موقعيتهاي خطرناك احتمالي از وقوع حوادث رانندگي جلوگيري كنند. مهندسان شركت سازنده اين سيستم اميدوارند كه بتوانند محصول خود را در آمريكا و اروپا به فروش برسانند و آزمايش بزرگ آن را نيز به زودي در شهر آدلايد در استراليا آغاز كنند.

تشخیص بیماری پارکینسون با استفاده از نور


پژوهشگران بریتانیایی می گویند نوری که قدرت آن به اندازه یک لامپ یک میلیون واتی است، می تواند به تشخیص بیماری پارکینسون در مراحل اولیه این بیماری کمک کند.
تیم پژوهشگران بریتانیایی دانشگاه کیل، که در کنفرانس انجمن آمریکایی برای پیشبرد علوم شرکت کرده بودند، اظهار می دارند که یک سوپر میکروسکوپ، می تواند تغییراتی را که در سلول های مغز پیش می آید قبل از اینکه بیماری پارکینسون این سلول ها را از بین ببرد، ردیابی کند.
دکتر جوآن کالینگوود، از دانشگاه کیل به شرکت کنندگان در کنفرانس گفت این تکنیک هنوز در مراحل اولیه است ولی نهایتا با استفاده از آن می توان بیمار را زودتر معالجه کرد.
تشخیص پارکینسون در مراحل اولیه بیماری
دکتر کالینگوود گفت پژوهشگران دانشگاه کیل در پروژه خود از یک شتاب دهنده سینکروتون که در هارتول در ناحیه آکسفوردشایر بریتانیا راه اندازی شده، استفاده کرده بودند.
دستگاهی که از آن استفاده می شود دایره شکل و به اندازه وسعت 5 زمین بازی فوتبال است.
این دستگاه به ذره ها با سرعتی که اندکی کمتر از سرعت نور است حمله کرده و آنها را یک جا گرد آورده و به صورت پرتو یا نوری که قطرش کمتر از یک سلول واحد است، در می آورد.
با این تکنیک پژوهشگران می توانند میزان آهن را در هر یک از سلول های مغز که در اثر پارکینسون آسیب دیده اند شناسایی کنند.
دکتر کالینگوود می گوید با استفاده از این روش آنها توانسته اند نسوج انسان را با چنان دقتی بررسی کنند که در نتیجه آن تعیین میزان آهن در داخل و اطراف هر سلول واحد امکان پذیر شده است.
وی ابراز امیدواری کرد که این یافته ها بتواند به پزشکان در تشخیص علایم اولیه بیماری پارکینسون با استفاده از MRI کمک کند.
دکتر کالینگوود می گوید: "تشخیص بیماری درمراحل اولیه مهم است زیرا می دانیم هنگامی که عوارض شناخته شده بیماری ظاهر می شود، زمانی است که تغییرات شیمیایی باعث مرگ عصب های حرکتی آسیب پذیر شده است।"
BBC

پیمان مبارزه با آلودگی جیوه پیشنهاد شد

وزرای محیط زیست کشورهای جهان که در نایروبی ملاقات می کنند ابتکاری را در زمینه مبارزه با آلودگی جیوه کلید زده اند که انتظار می رود به تصویب یک پیمان الزام آور بین المللی منجر شود.
این تصمیم مهم توسط بیش از 140 کشور حاضر در جلسه شورای حکام برنامه محیط زیست سازمان ملل (Unep) اتخاذ شد.
ترکیب های جیوه می تواند به سیستم مرکزی عصبی بدن انسان و حیوانات آسیب برساند.
آخیم استاینر، مدیر کل برنامه محیط زیست سازمان ملل، گفت: "این سازمان برای مدت هفت سال سرگرم هماهنگ کردن و کمک به یک بحث فشرده علمی و سیاستگذاری در مورد بهترین راه رسیدگی به مساله جیوه بوده است."
وی افزود: "امروز وزرای محیط زیست جهان، درحالی که به واقعیت ها مجهز بودند و گزینه های کاملی پیش روی آنها بود، تصمیم گرفتند که وقت بحث پایان یافته و زمان اقدام علیه این آلودگی فرارسیده است."
عامل اصلی که به وزرا امکان داد در مورد راه پیش رو توافق کنند تمایل دولت تازه آمریکا برای نشان دادن روی باز به یک پیمان در این زمینه بوده است.
دانیل ریف اسنایدر از اعضای هیات نمایندگی آمریکا در سخنرانی خود در روز دوشنبه در شورا گفته بود که جیوه "مهمترین مشکل شیمیایی است که جهان امروز با آن روبروست" و این مشکل "نیازمند اقدام عاجل است."
وی گفت که نیمی از رسوبات جیوه در داخل آمریکا اکنون از منابعی از خارج از مرزهای این کشور می آید و اینکه فقط با هماهنگی بین المللی می توان به این مشکل رسیدگی کرد.
دولت جورج بوش، رئیس جمهوری سابق آمریکا، با جدیت با تدابیر الزام آور حقوقی برای کنترل جیوه مخالفت می کرد.
وزرای حاضر در نایروبی، پایتخت کنیا، با یک طرح مقدماتی شامل هشت بند برای کمک به مهار آلودگی تا زمانی که یک پیمان کامل امضا نشده است توافق کردند.
جیوه یک فلز طبیعی است که از صخره ها و خاک و در جریان فوران های آتشفشانی وارد محیط زیست می شود. اما فعالیت های انسانی باعث افزایش آن در محیط شده است.
یکی از نگرانی های عمده طی سالیان، استفاده از جیوه در معادن استخراج طلا بوده است.
جیوه اغلب در شکل ارگانیک آن موسوم به "متیل جیوه" بر بدن تاثیر می گذارد.
این ماده به سیستم مرکزی عصبی حمله می کند و به خصوص زنان باردار، جنین، نوزادان، کودکان و افرادی که رژیم آنها حاوی مقدار زیادی ماهی است را در معرض خطر قرار می دهد।

BBC

شنبه، بهمن ۲۶، ۱۳۸۷

برآوردی تازه از تعداد تمدن های هوشمند در فضا

به گفته دانشمندی در ایندبورگ حیات و تمدن های هوشمند در سیارات دیگر وجود دارند و احتمالا شمار آنها به هزاران می رسد.
کشف بیش از 330 سیاره در خارج از منظومه شمسی که در سال های اخیر رخ دا، به تعیین موارد احتمالی وجود حیات در فضا کمک کرده است.
بر اساس تخمین صورت گرفته در پژوهشی تازه در کهکشان ما حداقل 361 و حداکثر 38 هزار مورد تمدن های هوشمند وجود دارند.
این پژوهش در نشریه بین المللی آستروبیولوژی (Astrobiology - اخترزیست شناسی) منتشر شده است.
با این حال حتی با در نظر گرفتن رقم حداکثر احتمال ایجاد ارتباط میان این جهان های بیگانه کم است.
هرچند تخمین های کلی درباره احتمال وجود زندگی هوشمندانه در جهان امری نادر محسوب نمی شود اما ارائه آمار و ارقام در این باره با حدس و گمان توام بوده است و اخیرا حدس هایی از احتمال وجود یک تا رقمی نزدیک به یک میلیون مورد زندگی هوشمند مطرح شده است.
دانکن فورگان، مجری طرح پژوهشی در دانشگاه ادینبورگ می گوید: "[محاسبه موارد احتمالی وجود حیات هوشمن در فضا] روندی است که در آن [موارد] ناآگاهی خودمان را می شماریم."
آقای فورگان پژوهش خود را از طریق شبیه سازی انجام داد؛ او کهکشانی شبیه به کهکشان ما را شبیه سازی کرد و منتظر ماند تا بر اساس مدل فرضی، و با اتکا به وجود سیاره های فراخورشیدی (exoplanets) منظومه هایی جدید تشکیل شود.
سپس شرایطی فرضی را بر مدل ایجاد شده تحمیل کرد؛ او ابتدا مشکل بودن ایجاد حیات و امکان تکامل حیات موجود را در نظر گرفت و به عدد 361 جامعه هوشمند در کهکشان رسید.
در مدل دوم اینطور فرض شد که حیات به راحتی ایجاد می شود اما برای رسیدن به هوش با مشکل مواجه است، که بر اساس این سیسیتم او وجود 31513 گونه دیگر حیات را تخمین زد.
در سناریوی آخر او شرایطی را در نظر گرفت که بر اساس آن امکان انتقال حیات از یک سیاره به سیاره دیگر در اثر برخورد شهاب-سنگ ها وجود دارد که فرضیه ای پرطرفدار در توجیه چگونگی ایجاد حیات بر روی کره زمین محسوب می شود.
بر اساس این سناریو هم شمار جوامع هوشمند ایجاد شده 37964 مورد برآورد شد.
با این وجود در این تخمین ها هنوز عواملی بر اساس حدس وجود دارند.
بعنوان مثال زمان میان تشکیل یک سیاره تا اولین جرقه های حیات، یا از زمان پدیدار شدن اولین نشانه های حیات تا ایجاد تمدن های هوشمند که از عوامل تعیین کننده اساسی در صحت این مدل هستند مشخص نیست.
آقای فورگان می گوید برای این عوامل باید زمین را بعنوان شاخص متوسط فرض کرد: "مهم است که درک کنیم تصویری که ساخته ایم هنوز ناقص است."
"حتی اگر حیات خارج از کره زمین وجود داشته باشد ممکن است لزوما نتوانیم با آن تماس بگیریم و به هیچ وجه ندانیم که به چه شکلی می تواند باشد."
"حیات در دیگر سیارات مکن است به اندازه کره زمین متنوع باشد و ما نمی توانیم پیش بینی کنیم که حیات بر روی دیگر سیارات چه شکلی دارد یا چگونه رفتار می کند।"
BBC

تصادف ماهواره های آمریکایی و روسی در مدار زمین

در نخستین مورد از تصادف ماهواره ای، دو ماهواره در مدار زمین با یکدیگر برخورد کرده اند.
روز پنجشنبه، 12 فوریه (24 بهمن)، سازمان فضایی آمریکا - ناسا - اعلام کرد که یک ماهواره مخابرانی متعلق به شرکت های خصوصی آمریکایی با یک ماهواره ارتباطاتی نظامی روسیه، که ظاهرا از کار افتاده و غیر فعال بوده است، برخورد کرده و هر دو ماهواره منهدم شده اند.
براساس این گزارش، این تصادف روز سه شنبه در ارتفاع حدود هشتصد کیلومتری فراز منطقه سیبری روی داد و توده ای از قطعات و ذرات بزرگ و کوچک دو ماهواره منهدم شده را در فضا پراکنده کرد.
کارشناسان گفته اند ممکن است پراکنده شدن قطعات و ذرات ناشی از این تصادف مشکلاتی را برای ماهواره های دیگر ایجاد کند.
به گفته آنان، هر چند احتمال آسیب رسیدن به ایستگاه فضایی بین المللی را اندک است اما ممکن است قطعات پراکنده در فضا خطراتی را برای تلسکوپ فضایی هابل و برخی ماهواره های مطالعاتی که در ارتفاع بالاتری حرکت می کنند ایجاد کند.
همزمان، اقداماتی برای جستجو و تشخیص محل حدود ششصد قطعه بزرگ و کوچک این دو ماهواره در فضا آغاز شده است.
از سال 1957 ، که اتحاد شوروی سابق نخستین ماهواره ساخت بشر به نام اسپونتیک - 1 را در مدار کره زمین قرار داد، تا کنون بیش از شش هزار ماهواره برای ماموریت های گوناگون توسط کشورها و شرکت های تجاری مختلف به فضا پرتاب شده که بسیاری از آنها از کار افتاده و غیر فعال شده اما همچنان در فضا شناورند.
امنیت ترافیک فضایی
به گفته کارشناسان، در حال حاضر چندین هزار قطعه بزرگ و کوچک ساخت بشر، شامل منبع سوخت موشک های فضا پیما، ماهواره های از کار افتاده و قطعات متعلق به ماهواره ها و موشک های منهدم شده، در مدار زمین سرگردان است.
کارشناسان فضایی گفته اند که تصادف اخیر اهمیت همکاری و هماهنگی بین المللی بیشتر در مورد مسیرهای حرکت ماهواره ها و حفظ امنیت ترافیک فضایی را گوشزد می کند.
ماهواره آمریکایی به وزن 560 کیلوگرم که در سال 1997 به فضا پرتاب شد یکی از شصت و شش ماهواره فعال و چند ماهواره یدکی متعلق به شرکت آمریکایی ایریدیوم است که در مدار زمین قرار گرفته و در مجموع، شبکه به هم پیوسته ای را برای برقراری ارتباط تلفن ماهواره ای در سرتاسر جهان ایجاد می کند.
سخنگوی ایریدیوم، با اظهار اینکه ماهواره متعلق به این شرکت مسئول تصادف روز سه شنبه نبوده، گفته است که اقدامات لازم برای جایگزین کردن ماهواره متلاشی شده با استفاده از ماهواره های یدکی صورت گرفته است.
گفته می شود که ماهواره روسی به نام کاسموس 2251 نهصد و پنجاه کیلوگرم وزن دارد و در سال 1993 برای گردآوری اطلاعات نظامی به فضا پرتاب شد و احتمالا از پنج یا ده سال پیش فعال نبوده است.
به نقل از منابع فضایی آمریکایی گزارش شده است که این تصادف در همان مداری روی داد که یک ماهواره از کار افتاده متعلق به چین در ژانویه سال 2007 هدف موشک های چینی قرار گرفت و منهدم شد।
BBC