ايرنا: گياهان مى توانند كارخانه هاى مفيدى براى توليد انواع پروتئين ها باشند، اما دو اشكال بزرگ تاكنون مانع پيشرفت در اين زمينه بوده است. از يكسو گياهانى كه ساختار ژنتيكى آنها به صورت دائم تغيير داده شده، مى توانند خطرى جدى براى محيط زيست باشند و موجب تغيير ساختار ديگر گياهان شوند و از سوى ديگر آن دسته از گياهانى كه ساختار ژنتيكى شان با استفاده از عوامل ويروسى به صورت موقت تغيير داده مى شود، به واسطه محدود بودن تاثير عامل ويروسى نمى توانند پروتئين كافى در مقياس صنعتى توليد كنند. يك گروه از محققان آلمانى در موسسه «آيكن ژنتيكس» نشان داده اند كه چگونه مى توان با تغيير عامل ويروسى كه گياه را آلوده مى سازد و ساختار ژنتيكى آن را دگرگون مى سازد، بر قوت عامل ويروسى و در نتيجه ميزان توليد پروتئين افزود. اين گروه ويروس مورد نظر را كه قرار است حامل اطلاعات ژنتيكى جديد به درون سلول هاى گياه باشد از نوعى موسوم به موزائيك تنباكو اخذ كردند و با افزودن يك بخش ژنتيكى به نام «اينترون» كه كار رمز كردن اطلاعات را انجام نمى دهد و شبيه مولكول RNA در خود گياه است و پاك كردن كليه بخش هاى ژنتيكى كه احتمال مى دادند گياه به سختى مى تواند آنها را پردازش كند، حامل مورد نظر را آماده انجام وظيفه خود كردند. در جريان آزمايش ها مشاهده شد كه اين ابتكار موجب شده تا توانايى سلول آلوده شده گياه براى صدور RNAاى كه به وسيله ويروس در درون آنجا داده شده به ميزان قابل ملاحظه اى افزايش يافته است. به اين ترتيب گياه با دريافت ويروس كمتر قادر به توليد پروتئين بيشتر شده است. با اين روش تا ميزان يك هزار برابر از شمار ويروس مورد نياز كاسته شده است. محققان موفق شده اند اين روش را در شمارى از گياهان از جمله خيار، گل اطلسى و اسفناج به كار گيرند.
شنبه، خرداد ۰۷، ۱۳۸۴
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر